Saturday, September 27, 2014

Internship

Hello. Selamat membaca insan hebat!


Fuh! Fuh...!


Agak lama baru nak berupdate nih. Sebenarnya lama dah nak update, tapi baru sekarang ada kelapangan sedikit. Jadi, memandangkan Sabtu & Ahad hari berehat.. So, meluangkan sedikit masa untuk update blog. Entri kali ni more to perkongsian selepas melalui proses ilmiah dan praktikal semasa di kolej. Sebab masa internship nii lah masa untuk mengaplikasikan segala yang dipelajari selama 2 tahun 8 bulan di UNIRAZAK @ UNITAR International University pengajian.


Since hari melapor diri (17 Sept) di KidZania Kuala Lumpur, like seriously so much things yang hebat, yang baru, yang buat pening kepala, yang boleh buat garu kepala pon ada. Pendek kata macam-macam lah. Nak dijadikan cerita, first day memang MENGANGA jaa keja kau! hahahaha. Betul, ini tak tipu. New environment, new people, atmosphere kerja yang baru dan sebagainya.. Serius cakap, mula-mula memang agak awkward jugak laa. Iyerlah, bila kita pergi atau masuk ke satu tempat yang tidak familiar dengan kita so kita akan tiba-tiba jadi blurrrrr sekejap tau. Kan kan? hihihi.. sama jugak laa dengan kitorang. But then we can slowly accept the environment :) *tepuk tangan sambil pejam mata* hahaha

17 September 2014. Melapor diri di KidZania KL


About to Lunch

Haa yang tuu semasa gambar pada hari melapor diri di KidZania Kuala Lumpur. Masa nii semua NGANGA, BLURRR jaa sepanjang hari. Masih belum dapat gambaran fenuh lagi masa nih. huhu, kesian.. :p


But then, selepas dibawa pergi ke setiap District dan Establishment, haa.. baru dapat connect sikit-sikit, "Ooo KidZania macam nii rupanya.." Haa gayteww :3 . Okayy, sampai sekarang kita dah dapat going through dengan suasana dan peranan masing-masing according to the establishment we do laa. Nak cerita jugak laa, first time buat role play memang agak nervous sedikit. iyerlahh, even sebelum nii pernah berhadapan, bercakap, berucap dengan kids tapi dekat sini level dia lagi tough laa. Alaa, kau tau jer laa yang Generasi Y sekarang nii dah advance sikit kan? haa, sekali kids bantai kau English dia "berkesepurly" boleh terkedu kau noks! kakakaka xD . Kang tak memasal macam ENGRISHH pulak bunyi ENGLISH kau XD . 






Dinner with the KidZanians :)

Macam sekarang nii, kita masih dalam Induction Training which is tamat Isnin minggu depan. Masa tu termasuk assessment sekali laa. Masa nii laa kau perlu gigih brainstorming nak recall apa yang kau dah belajar semasa pengajian kau. adomakkk, hahha. Okayy, tinggalkan part tu iyer.


Secara keseluruhan nyer laa kan, sangat awesome. So far seronok bekerja. Jumpa ramai orang yang pelbagai ragam dia. Belajar menyesuaikan diri dengan rakan kerja. But please.. don't lost your pride. Your pride tuu aku maksudkan kau kena tau arahan siapa yang patut kau follow dan sebagainya. As usual jugak bila kau berada di tempat yang jauhhh dari family, jauhh dari Sarawak lah maksudnya. Yes, kau kena BE INDEPENDENT sangat sangat sangat. Itu normal. Tapi as long as you can bring yourself, as long as you can handle yourself and as long as you can manage yourself, then you can going through this. Boleh hidup arrhh :'D


So far, ini laa yang aku nak share. My internship was very awesome, I'm enjoy doing my job dan sebagainya. Tapi badan makin mengecut. hahahhahahahhaa. Okayy, sekian sahaja dari beta yer rakyat jelata. Ada peluang nanti kita jumpa lagi iyer? Vavaiii *lambai2 tangan*





Thank you for reading this entry !
xoxo
;)

No comments: