Thursday, January 17, 2013

Selepas 2 Tahun | TERTUNAI

Hello ~


Urmm .. pernah tak korang buat janji dengan kawan-kawan korang? Ataupun,  bina cita-cita dengan kawan-kawan korang? Dan berharap yang cita-cita dan janji korang tuu akan tertunai suatu hari nanti. Pernah? Oke, kali nii simple jer entri. Nak santai-santai. Tak nak laa pulak buat entri yang berat-berat sehinggakan korang nak baca pon macam (-__-??) kan? hahaha. Sekali-sekala takper kot :P.


Okay, lets me be outspoken ;)


Dulu masa Form 6 ......

"woii, umbas nya. anang rerinyik agi. ka STPM dak aa"
"wehh, anang berandau gik aa.. behajar am!"
"behajar aram. semangat tok!"
"behajar bebendar kitai. ngambi masuk U baka uhang"
"oiii....mesti masuk U memagang kitai ilaa ukeh?!"
"AMINNNNN. ngarap ke meh ;)"


Yahh! paham ke idok? Yang Iban mesti paham kan. ke ada yang tau and paham sikit bahasa Iban? hohok. BTW, tuu antara dialog biasa dan lumrah bila kesedaran diri tentang FUTURE. Dulu kita nii anggap STPM tuu antara hidup dan mati. hahahamboiiihhh! iyerr, betol .. tak tipu neh! Sebab bila dah rasa down tengok keputusan SPM yang hanya melayakkan diri ke Tingkatan 6, bukannya Matrikulasi .. so kesedaran diri tuu makin menebal. semangat juang diri untuk masa depan tuu makin tinggi. Dan bila dah Tingkatan 6, opkoz laa makin tahu lagi nak berfikir kan? dah beso mu tau dop. hehe ..



And YES, me and my friends berjanji sesama diri masing-masing yang WE akan masuk Universiti. And Finally, after 2 years .. NOW, janji kitorang TERTUNAI. Who's kita yang i maksudkan? come, lets check this out bebeh! :P


Tadaaaa! inilah KITA. WE are ONE :)

Bhahahaha :O tuu muka time STPM (2010). masih fresh lagi. Dari kiri Kastura, Robika, me, Emilia, Lenja. Now, everyone dah pergi dengan jalan bidang masing-masing. Semua bertempiaran jaa tempat further study. Makin jarang nak jumpa especially yang study dekat semenanjung .. so sad :( . Oh oh whatever it is .. nak jugak laa story lori pasal dorang nii. Jum kenal dorang :) hahaha *jual anak ikan* :P

ngeee XD *sila hentak kepala anda di keyboard!* Oke oke. This ME, Ran. Skang nii tengah buat Bachelor of Education (Early Childhood Education) (Hons) di UNIRAZAK or now dikenali sebagai UNITAR International University. Semester depan dah masuk Semester 5. hehe ~


Ek ekhem! Yang ni Robika. Err, actually i nii mokcik dia >_<|| haha. yelaa, tak cayer wehh aku jadi macik semuda ini. bahaha. ahhh! malas aku nak terangkan apa salasilah tali barut keluarga torang dua nii. aku pung pang nanti korang pon susah jugak nak paham nyer kan. hahaha. Robika buat degree jugak in course Ekonomi Sumber Alam di Universiti Malaysia Terengganu (UMT). Bagi i dia memang sesuai amek tuh. sebab ape? sebab dia nii sangatttttt lah suka kumpul gambo hutan belantara tropika, taman mini, bunga-bunga bagaii.. yang berkaitan dengan hutan semua dia kebas! Siap gunting-gunting amek dari newspaper tahun berapa pon takper bagi dia. mueheheh :3. betoi dak?? :D


Chakk chakk! eh? dah macam cicakman Cicakwomen dah aku dengar. huuiikkss! haa yang selalu buat muka sesuittt yang dia kira nii Emilia. haiip! mohon dekatkan lagi pandangan anda ke screen lappy :P. hahahaha. oke takder kaitan. Si Emilia buat degree dalam bidang Pendidikan Sukan dan Rekreasi di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Lama tak jumpa dia nii. selalu i dengan dia nii mencarut, gurau senda segala menda kat facebook, kat twiderrrrr jaa. hoho. 


She is Kastura. err, sila abaikan sweater beliau yang sangat menarik warna nya di situ yer kerana itu adalah sweater kegemaran beta :P. hahaha. oke takder kaitan. Kas buat Bachelor in Art Management di UNIMAS. haa yang i dok selalu cakap pegi jumpa my bestie kat Kota Samarahan tuu pegi jumpa dia nii laa. hahha. siap tido sama lagi. eh? puii dak aiihh.. tido sama tilam lain-lain. hang ingat apa?? hahaha XD. kan kas? :P


And last, we presenting dia ni, Lenja is my name :P. Yahhh! First of all .. congratulation dear! at last impian dan harapan tertunai jugak. Happy for you :D. Balik daripada cuti semester kali ni, i won't be alone. sebab Lenja sama universiti dengan i u olss! jyeahhhh! sukenyer sukenyer sukenyewww *joget-joget* hahaha. dush dush! dah terlampau excited dah aku tengok :P . BTW, dia amek course sama dengan i, Bachelor of Education (Early Childhood Education) (Hons) di UNIRAZAK atau UNITAR International University. heheh .. bestnyer ada kawan yang sama course. Jiwa kanak-kanak pon terisi. Skang nii tengok jer budak comel mesti rasa ... yobihhh berbunga-bunga hati mak jemah koh :D kahkahkah! So, nanti kita jalan sama-sama kat Kuching naa :) huhuu ~


So, that's it .. WE (me, Kas, Emi, Nja, Abai) akhirnya janji kita, harapan kita, cita-cita kita sempurna sudah. Now, seriously saya lega .. sangat-sangat .. kenapa? Sebab kita dapat apa yang kita dah impikan selama ni. like seriouly, when one of us belum lagi dapat tawaran uiversiti rasa macam tak lengkap. because we've made a promised. And thanks a lot to God .. sekarang sudah dipenuhi dah cita-cita dan impian kita. huhu. Lets celebrate! Yeeaaayyyyyyy!!! Cuti semester Gawai nanti kita celebrate okeh! HOPEFULLY :)


Apepon, serious i cakap .. motivasi saya datang dari cita-cita kita ni. Nak berjaya bersama. Mahu masuk universiti bersama. Nak tengok semua berkerjaya suatu hari nanti. haa .. buleh laa kita cerita kat anak cucu-cicit kita nanti kan? "Dulu, se.......mua kawan nenek masuk universiti cu.. uhuk uhuk!" haaa gituuu :P miahahha! kannn? Bangga sikit. ekekeke ~




Boleh jugak rujuk entry ini -->> Anak Ribena Masuk U

Thank you for reading this entry !




"every movements is a chances to success no matter how hard your journey is. Just believe that, GOD sees the EFFORT on how you reach your dreams" -Unknown 


6 comments:

Cikgu Hailmi said...

TQ Rann sebab letak link ke Blog Cikgu Hailmi jugak.. he3.. entri rindu kat kawan2 lah nih... ;)

Rann said...

Cikgu Hailmi : sama sama :D huhu.. lamoo ehh tak jumpa, ghinduuuuuuuu gilos gn depa. eh? hahhaha

eVa said...

ehheehe best kan bila semua ada matlamat masing2.. moga semua klak berjaya n berjumpa kembali hehe :)

Rann said...

eVa : Kak eva.. huhu time kasehh ~ SEMOGA! :D

Azee Hana said...

alamak,,terkehel lidah menyebut bahasa iban tuh..

Norhailmi Abdul Mutalib said...

best... blog dah bertukar wajah.. chantek!.. letak cbox sama, rmi nk tinggal jejak ;)