Monday, April 02, 2012

Jaga Kesihatan ya..?


"Jaga kesihatan ya"

Itu ungkapan dari sahabat aku semalam. Dan seperti biasa, biar lautan mahupun bukit-bukau yang memisahkan dua jasad..pasti dia yang paling dekat dalam hati. Terpisahnya dua insan rapuh ini tetap akan berhubung jua. 

As usual, aku dengan sahabat tersayang pasti akan ber-Yahoo Messenger. huuu. sometimes tak jugak. biasa ler tuu. dan semalam mungkin yang paling menyentuh hati. setiap kata-kata ikhlas dan pengakuan jujur itu membuatkan diri ini teramat terharu. Tersentuh dengan keikhlasan dan kejujuran itu. sayang ukhuwah fillah sangat-sangat.

Yesterday nite i continue with my assignment. mengantok jugak sambil buat tuu. sangat-sangat sleepy! sepanjang i siapkan assignment, taip-menaip, klik sana-sini tuu semua..almost 4 gelas Kopiko 3 in 1 aku minum! errgghhh mengantok punya pasal ler nii. hahaha. Tau tak Kopiko tu? laaaaa yang packet dia kaler hitam tuu.. kalo tak dapat gambaran jugak, tanya Mr. Google keh. hohohoho. So, dalam kes i nii..my lovely friend ni bagitau laa..

"Ran, jgn salu minum nescafe 3 in 1. ada efek sampingan"

Errkk! Tertanya-tanya apa pulak efek sampingan tuu. nevez tunggu jwapan. Tau apa efek dia? niii tengok.

"sebab boleh merosak jantung dan buah pinggang"

uwaaaaaaaa! Terkejut gilaaa sehh! Risau risau risauuu! hahaha. Pastu dia pesan banyak lagi. Antaranya..beli barang dapur kena check kandungan makanan dulu. hihihi. jujur cakap, i tak pernah check kandungan makanan oke. semua main masok jaa dalam troli bila beli barang keperluan dapur.
T.T

And then dia pesan lagi, kalau nak sehat kena laa berkorban. Pilihan tuu ada dua jaa. 

 Pertama..nak sakit sebab nak sihat or kedua nak sakit sebab nak terus sakit.

huhu. Then dia tanya.

"Ada makan ubat cacing tak? Setahun at least makan sekali or dua kali"

Errkkk! Telling what. i makan ubat cacing tahun lepas .. T.T
hahaha. This year tak lagi. Next time nak singgah kat farmasi beli ubat cacing tuu. muahahaha. And i tanya dia satu soalan for sure jaa. I bagitau yang i always sakit-sakit tulang. hehe.macam dokter pulakk dia bila i mula menanyakan soalan :P. Tau dia bagitau aper..? She said that symptom memang ada kaitan dengan minum 3 in 1. huhhh? sumpah i terkejut. cett! tak sangka pulokk. after that she told me yang if selalu nervous tahap gaban, tapak tangan selalu basah and nafas selalu turun naik walaupun takder buat kerja berat or jalan jauh..tuu jugak efek minum 3 in 1 nii. uwaaaaaa semua tuu ada ngan i okeh! OomyGaddddd.

Korang penah ada symptom yang kat atas tuu tak?? Kalo ada marilah bersama-sama berhenti dari ambil 3 in 1. hahaha. 

Then dia pesan banyak lagi. jaga makan elok-elok lepas ni. makan jangan tak menentu. minum susu banyak-banyak. makan roti and nasi putih banyak sikit.
T.T banyak nyer nak kena buat if nak sehat nii kan.. Adeii~

So, from now on. Amalkan permakanan yang sehat. I try tau. You all tak nak cuba? mai laa join Ran sekali juh. hahaha.

...
jaga makan.
jaga makan.
jaga makan.
jaga makan.
jaga makan.


sayang kamu dear! ^__^



Thank you for reading this entry !

4 comments:

Maya Lisa said...

YEE ! SANGAT BETULLLLLL ! 3 IN 1 MEMANG BAHAYYYA ^^ selain kandungan gula melampau lebih ^^

kafein juga sangat tak bagus unuk saraf, otak dan buah pinggang... jaga diri naa ^^

Rann said...

really? nak kena jaga makan lebih sket pasni. :')

Azee Hana said...

nescafe sesuai tuk student macam saya.,,,nak stay up tengah malam..tapi x elok pulak..huhu

Rann said...

Azee : Azee! lama tak jenguk sini oow. hehe .

Actually, produk nescafe mmg tak berapa bagus. baik hindarkan diri dari nescafe terutama yang express 3 in 1 tuu. hohoh ..